Nesten 10 000 barn har flykta fra Mosul

42 oppdateringer

Nr. 42 av 42

04. nov 2016

2500 barn og deres famillier har flyktet fra Mosul · De siste 24 timene har 2500 barn og deres familier flyktet til leirer sør for Mosul, melder Unicef. Dette skjer samtidig som irakiske styrker har trengt lengre inn i byen.

- I går kom den største strømmen av flyktninger siden offensiven startet og vi venter at dette nå vil fortsette de kommende dagene. Å flykte er dessverre også forbundet med fare da store områder er minelagt. Miner har allerede tatt en rekke barneliv og skadet flere, sier Unicef-talsmann Peter Hawkins i en pressemelding.

Nr. 41 av 42

04. nov 2016

Har kontroll over bydel · Irakiske elitestyrker sier de har tatt kontroll over en bydel i den østlige delen av Mosul. Antiterror-styrkene møtte hard motstand fra IS-krigere i bydelen al-Karamah, forteller den irakiske kommandanten Muntadhar Salem til nyhetsbyrået AFP.

Nr. 40 av 42

04. nov 2016

IS-leder skal ha rømt fra Mosul · IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi skal ha rømt fra Mosul. Det mener britisk etterretning, ifølge The Guardian. Torsdag oppfordret han IS-krigerne sine i et sjeldent lydopptak, om å bli igjen i byen.

– Det er grusomt ironisk, ettersom vår etterretning tyder på at han selv har forlatt åstedet, mens han fortsetter å bruke internett for å oppfordre andre til å ta del i voldshandlingene, sa Storbritannias utenriksminister Boris Johnson under en orientering i det britiske parlamentet om kampen mot IS torsdag.
Johnson opplyste at 30 000 sivile har flykta fra Mosul, og at FN er forberedt på at tallet kan øke til 90 000.

Nr. 39 av 42

04. nov 2016

Minst sju drept i IS-angrep sør for Mosul · IS-opprørere har drept minst sju soldater i et angrep mot den irakiske byen Shirqat sør for Mosul fredag, melder Reuters. Opprørerne tok over en moské og flere hus, ifølge en lokal politibetjent.

Nr. 38 av 42

04. nov 2016

Rykker fram i mer befolkede områder i Mosul · Irakiske spesialstyrker sier de har rettet angrepene mot mer befolkede nabolag i Mosul for å drive ut IS. Soldatene angriper nå Aden, Tahrir og Quds-distriktene øst i byen.

Oberstløytnant Muhanad al-Timimi sier til nyhetsbyrået AP at torsdagens framrykning begynte med artilleri- og bombeangrep mot Aden-, Tahrir- og Quds-distriktene, vest for styrkenes stillinger i forstedene Gogjali og Karma.

Nr. 37 av 42

03. nov 2016

9700 barn har flyktet siden Mosul-offensiven starta · 9700 barn har flyktet siden offensiven mot Mosul startet 17.oktober, ifølge UNICEF. Totalt er antallet som har flyktet 20 700, opplyser organisasjonen.

– De som har flyktet kommer utslitt, støvete og flere har gått barfot hele veien. UNICEF har tatt imot barna og deres familier og gitt dem det mest grunnleggende, inkludert hjelp til å bearbeide det de har opplevd, skriver UNICEF i en pressemelding.

Foto: Reuters / Ahmed Jadallah

Nr. 36 av 42

03. nov 2016

IS-leder til krigerne i Mosul: – Ikke trekk dere tilbake · – Ikke trekk dere tilbake, sier stemmen som ifølge IS-tilknyttede Al-Furqan Media tilhører lederen av ekstremistgruppen. Det melder AFP.

Baghdadi er tilsynelatende overbevist om at gruppen han leder, vil gå seirende ut av kamphandlingene.

– Denne store krigen, samt den store jihad som IS utkjemper, øker kun vår faste overbevisning om at dette vil føre til seier, sier han ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Foto: AP

Nr. 35 av 42

03. nov 2016

Amnesty: Tortur brukt under frigjøring av landsbyer · Gutter og menn i landsbyer som er gjenerobret fra IS sørøst for Mosul, blir ifølge Amnesty International tatt til fange, torturert og mishandlet av en sunnimuslimsk milits, melder NTB.

Nr. 34 av 42

01. nov 2016

Brenner fortsatt fra oljebrønnene · Oljebrønnene i Qayyara-regionen brenner fortsatt etter at IS tente på dem forrige helg da opprørerne trakk seg tilbake, melder Reuters.

Foto: Reuters / Alaa Al-marjani

Nr. 33 av 42

18. okt 2016

Bruker innbyggerne som menneskelige skjold · IS-krigere hindrer sivile fra å flykte fra Mosul og bruker innbyggerne som menneskelige skjold, ifølge en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet.

– De holdes igjen i byen mot deres vilje. Vi har ikke sett noen endringer det siste døgnet i antall personer som drar fra byen eller flykter, sier Pentagon-talsmann Jeff Davis tirsdag ettermiddag.

Nr. 32 av 42

01. nov 2016

Redd Barna: – Opptil 600.000 barn fanget i Mosul · Opptil 600.000 barn er blant de sivile som er fanget i IS-kontrollerte Mosul, ifølge Redd Barna. Det melder NTB.

– Det er et kritisk øyeblikk for å beskytte barna og sørge for trygge fluktveier for de om lag 1.5 millioner sivile, inkludert 600.000 barn, som fortsatt er fanget i byen, heter det i en uttalelse fra Redd Barna tirsdag.

– Vi kan ikke lene oss tilbake og vente på at en situasjon som ligner på den i Aleppo, får utfolde seg, mens det fortsatt er tid til å få barna ut av krigssonen, sier sjefen for Redd Barnas arbeid i Irak, Maurizio Crivellaro.

Nr. 31 av 42

01. nov 2016

Irakiske styrker møter kraftig motstand fra IS · Irakiske spesialstyrker tok seg tirsdag inn i Mosul østfra, men møtte kraftig motstand fra IS. Irakiske talsmenn hevdet alt mandag at spesialstyrker hadde gått inn i den IS-kontrollerte byen, noe som ikke var tilfelle. Ifølge BBC tok de irakiske styrkene seg først inn i utkanten av Mosul tirsdag og ble møtt med kraftig IS-beskytning.

Foto: Reuters / Stringer

Nr. 30 av 42

01. nov 2016

Irakiske styrker har erobret TV-stasjon i Mosul · Irakiske spesialstyrker skal ha tatt kontroll over den statlige TV-bygningen øst i Mosul. Ifølge en talsmann for spesialstyrken, general Sami al-Aridi, møter soldatene kraftig motstand fra IS i området, men kjemper seg nå videre inn mot sentrum av byen.

Nr. 29 av 42

31. okt 2016

– Irakiske styrker har gått inn i Mosul · Irakiske regjeringsstyrker har tatt seg inn i en bydel i Mosul, opplyser en militærtalsmann til nyhetsbyrået Reuters.

En tropp fra den irakiske regjeringshæren tok seg mandag inn i bydelen al-Karama øst i Mosul, opplyser militærtalsmannen.

Offensiven mot IS i Mosul begynte for to uker siden. I en uttalelse fra det fellesoperative hovedkvarteret som koordinerer kampen mot IS, heter det at CTS og regjeringsstyrkene nå har satt i gang en offensiv på tre fronter mot østbredden av elva Tigris, som renner gjennom byen.

Samtidig er planen at de anslagsvis 30.000 soldatene som skal innta Mosul, grupperer seg langs tre hovedfronter – fra nord, øst og sør, melder NTB.

En fjerde front ble åpnet i helgen da sjiamuslimsk milits siktet seg inn mot byen Tal Afar vest for Mosul. Målet deres er å innta denne byen og på den måten hindre en forsyningslinje mellom Mosul og grensen til Syria.

- Vi er forberedt på slaget om Mosul, om det så tar flere måneder, sier Badr-militsens leder Hadi al-Amiri.

Tidligere i dag, da irakiske spesialstyrkene nærmer seg nå den IS-kontrollerte storbyen Mosul fra øst, havnet de under kraftig beskytning, ifølge regjeringshæren.

– IS har utplassert bilbomber i et forsøk på å stanse styrkene, men troppene fortsetter. Målet er å gå inn i Mosuls østre utkant i løpet av mandag. I morgentimene sto styrkene bare 3 kilometer unna, opplyste brigadesjef Haider Fadhil.

Foto: Reuters / NTB Scanpix

Nr. 28 av 42

01. nov 2016

Frykt for rasering av fortidsminner i Mosul-offensiv · IS har rasert en rekke fortidsminner i Mosul-området, og det fryktes at storoffensiven som nå er innledet for å gjenerobre byen, kan resultere i ytterligere ødeleggelser. IS vandaliserte blant annet museet i Mosul da de rykket inn i byen i juni 2014, og de ytterliggående islamistene gikk senere også løs på de arkeologiske stedene Nimrud og Hatra.

Foto: AP / NTB Scanpix

Nr. 27 av 42

31. okt 2016

Så langt har minst 300 barnesoldater dødd for IS i Mosul · Minst 300 barnesoldater fra IS har dødd så langt i kampene. Det melder Syrian Observatory of Human Rights (SOHR). Disse skal være barn fra IS egen hær av barnesoldater som terroristene selv har gitt navnet «cubs of the caliphate», på norsk: «løveungene». Noen av dem er barn som er blitt gitt til IS av foreldre, mens andre er bortført mot sin og foreldrenes vilje.

Nr. 26 av 42

31. okt 2016

Irakiske styrker nærmer seg Mosul fra øst · Irakiske spesialstyrker nærmer seg nå den IS-kontrollerte storbyen Mosul fra øst, og har kommet under kraftig beskytning, ifølge regjeringshæren. – IS har utplassert bilbomber i et forsøk på å stanse styrkene, men troppene fortsetter. Målet er å gå inn i Mosuls østre utkant i løpet av mandag. I morgentimene sto styrkene bare 3 kilometer unna, opplyser brigadesjef Haider Fadhil.

Nr. 25 av 42

02. nov 2016

Sivile i Mosul frykter å bli IS' menneskelige skjold · IS bruker makt til å samle folk i og rundt Mosul for mulig bruk som menneskelige skjold mot de irakiske militærstyrkene, forteller innbyggere onsdag.

– De krever at folk, særlig unge folk, skal samle seg i skoler i området og ta med seg id-papirene sine. De fleste nekter å adlyde, sier Abu Yunes, som bor øst for Mosul, til AFP.

Nr. 24 av 42

28. okt 2016

Tar pause i Mosul-offensiven · Irakiske styrker tar en pause i offensiven mot den IS-kontrollerte byen Mosul, melder AFP. En amerikansk talsmann for koalisjonen mot IS sier de irakiske troppene skal finne nye posisjoner og passe på at de har «ryggen klar», før de går videre, ifølge nyhetsbyrået.

Nr. 23 av 42

28. okt 2016

FN anklager IS for å ha drept 232 sivile · IS har den siste uka drept 232 sivile i og rundt Mosul, som nå er omringet av irakiske regjeringsstyrker og alliert milits. Islamistgruppa er drevet ut av en rekke landsbyer rundt storbyen, som de har kontrollert siden juni 2014.

– Forrige onsdag skal 232 sivile ha blitt skutt og drept. Av disse var 190 tidligere offiserer i de irakiske sikkerhetsstyrkene, opplyser en talskvinne for FNs høykommissær for menneskerettigheter, Ravina Shamdasani.

Nr. 22 av 42

27. okt 2016

IS henter menneskelige skjold sør for Mosul · IS skal ha gått fra dør til dør i landsbyer og truet med seg folk de kan bruke som menneskelige skjold i den irakiske byen Mosul. Vitner beskriver kaos i landsbyer der hundrevis av mennesker skal ha blitt beordret ut av hjemmene sine og kjørt nordover mot Mosul.

Nr. 21 av 42

25. okt 2016

– 70 sivile funnet drept utenfor Mosul · De drepte skal ha blitt funnet med skuddskader i landsbyen Tulul Naser utenfor Mosul i Irak, ifølge FN. FN understreker at det er vanskelig å få bekreftet opplysninger fra kampene ved den irakiske storbyen.

Nr. 20 av 42

25. okt 2016

– Kampen mot IS ikke over selv om Mosul faller · Kampen mot IS er ikke over selv om operasjonen for å frata ekstremistene kontrollen over Mosul skulle lykkes, advarer forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det vil være nye faser. Det vil være en del av diskusjonen fremover. Selv om man skulle klare å gjeninnta Mosul, betyr ikke det at kampen er over. Videre handler dette om å klare å holde territorier og unngå at ISIL kommer tilbake, sier hun til NTB.

Eriksen Søreide diskuterte tirsdag operasjonen med andre utenriksministre i Paris. Norge er ett av 20 land i den såkalte kjernegruppen i kampen mot IS. Ministrene vurderte den pågående offensiven og drøftet ulike framtidsscenarioer.

Nr. 19 av 42

25. okt 2016

Tyrkia vurderer bakkestyrker i Irak · Tyrkia kan komme til å sende bakkestyrker inn i Irak dersom Tyrkia blir truet, uttaler utenriksminister Mevlut Cavusoglu i et intervju med kringkasteren Kanal 24.

Nr. 18 av 42

25. okt 2016

Forsvarsministre møtes i Paris for å drøfte Mosul · Forsvarsministre fra landene som deltar i kampen mot IS i Mosul, møtes tirsdag i Paris for å vurdere utviklingen så langt, samt drøfte ulike framtidsscenarioer for den irakiske storbyen, ifølge NTB. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) er blant dem som deltar på møtet.

Foto: NTB scanpix / Torstein Bøe

Nr. 17 av 42

25. okt 2016

Danmark har foreløpig sluppet 15 bomber i Mosul · Danske F-16-fly har utført sju angrep mot IS-stillinger i Mosul og sluppet 15 bomber, opplyser Danmarks forsvarsminister, ifølge NTB.

Nr. 16 av 42

24. okt 2016

Al Jazeera: IS har tatt kontroll over by i Vest-Irak · Ekstremistgruppa IS har tatt kontroll over den irakiske byen Rutba, melder TV-kanalen Al Jazeera. Meldingen kom mandag kveld, og den er ikke bekreftet på annet hold. IS har de siste dagene blitt drevet bort fra flere områder rundt byen Mosul etter at en omfattende offensiv mot ekstremistgruppa begynte forrige helg.

Nr. 15 av 42

24. okt 2016

Löfven i Irak for å diskutere Mosul · Sveriges statsminister Stefan Löfven er mandag i Bagdad for å møte sin irakiske kollega Haider al-Abadi. Tema for besøket er Mosul, melder NTB. Under det korte besøket i Bagdad, som er underlagt strenge sikkerhetstiltak, skal Löfven også møte president Fuad Masum og representanter for kvinne- og fredsorganisasjoner.

Nr. 14 av 42

20. okt 2016

USA hevder IS-ledere har flyktet fra Mosul · – Vår melding til IS er at deres ledere forlater dem. Vi har observert bevegelser ut av Mosul, sier generalmajor Gary Volesky i den amerikanske hæren.

Det er uklart hvor mange ledere som skal ha flyktet, når de dro, eller hvor de tok veien, men ifølge Volesky var de på flukt under et luftangrep.

Nr. 13 av 42

02. nov 2016

Befester stilling utenfor Mosul · Dårlig vær hindret irakiske spesialstyrker i å rykke videre fram mot Mosul onsdag, men styrkene befester stillingene i forstaden Gogjali, melder NTB. Høy luftfuktighet og skydekke vanskeliggjorde sikten fra fly, helikoptre og droner, forklarer general Haider Fadhil.

Nr. 12 av 42

01. nov 2016

Flyangrep mot Mosul-forstad · Den amerikanskledede koalisjonen har innledet flyangrep mot IS-stillinger i Gogjali, en forstad til Mosul, samtidig som kampene på bakken har tiltatt i styrke, melder nyhetsbyrået AP. Gogjali er en kurdisk landsby som ligger kloss inntil Mosuls østkant.

Nr. 11 av 42

19. okt 2016

Slik jobber irakiske styrker i Mosul · Irakiske styrker er godt i gang med kampen om å befri den store byen Mosul fra den såkalte islamiske staten IS. Her kan du se hvordan styrkene går fram.

Nr. 10 av 42

19. okt 2016

USA: - IS har brukt sennepsgass · Amerikanske styrker har begynt å samle inn granatfragmenter for å teste for bruk av kjemiske stoffer. Ifølge en tjenestemann har IS brukt sennepsgass mot lokale irakiske styrker, ikke amerikanske soldater eller andre i koalisjonen, melder Reuters. Det skal ha blitt funnet spor etter sennepsgass på fragmenter fra våpen som ble brukt av IS i et angrep 5. oktober.

– Gitt IS' forkastelige oppførsel og åpenbare mangel på respekt for internasjonale standarder og normer, er dette ikke overraskende, sier tjenestemannen.

Nr. 9 av 42

19. okt 2016

- Mosul kan ende som Berlin etter andre verdenskrig · Det mener midtøstenforsker ved Aalborg Universitet, Søren Schmidt.

– Når operasjonen er overstått, kan alle de forskjellige grupperingene få tildelt et stykke av byen, og så kan de sitte der uten å rikke seg. Det vil bety at det kommer ytterligere ondt blod mellom partene. Hele den sekteriske stemningen som har preget Irak, er jo en av årsakene til at IS i det hele tatt eksisterer, sier Schmidt til nyhetsbyrået Ritzau.

Nr. 8 av 42

18. okt 2016

Solberg: Vi har kapasitet til å ta imot flyktninger · Statsminister Erna Solberg (H) håper de som må flykte fra offensiven mot Mosul i Irak, kan vende hjem til jul. På spørsmål om Norge er forberedt på en eventuell ny flyktningstrøm som følge av kamphandlingene, svarte hun.

– Det er kapasitet til å motta flyktninger i Norge for øyeblikket. Men vi håper de ikke trenger å flykte så langt. Det er klart akkurat under krigføring er det viktig at vi stiller opp med hjelp i nærområdene, sier Solberg, ifølge NTB.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nr. 7 av 42

18. okt 2016

Pentagon: Mosul-offensiven går raskere enn ventet · Irakiske styrker ligger «foran skjema» i framrykkingen mot den IS-kontrollerte byen Mosul, sier en talsmann for Pentagon. Men han advarer likevel om at offensiven «kan ta noe tid», og at det gjenstår å se om IS-krigerne vil bli værende og ta opp kampen, melder BBC. Ifølge en BBC-journalist som befinner seg sammen med irakiske regjeringsstyrker, er frontlinjen nå 2 mil sør for byen.

Foto: AFP / NTB Scanpix

Nr. 6 av 42

18. okt 2016

EU-kommissær frykter jihadister hvis Mosul faller · Europa må være forberedt på en ny strøm av jihadister hvis irakiske styrker gjenerobrer den IS-kontrollerte byen Mosul, mener EUs sikkerhetskommissær.
– Gjenerobringen av IS' nordlige festning i Irak, Mosul, kan føre til at flere voldelige IS-krigere returnerer til Europa, sier Julian King i et intervju med avisen Die Welt.

Nr. 5 av 42

18. okt 2016

CNNs reporter havnet i kryssilden · Dramatiske bilder viser CNNs Nick Paton Walsh som havnet midt i kryssilden i kampene mellom irakiske styrker og terrorgruppa IS nær den svært strategisk viktige byen Mosul. Et annet klipp viser en bil, som ifølge CNN var fylt av eksplosiver, kjøre mot styrkene til koalisjonen som kjemper mot de omkring 5000 IS-krigerne som skal befinne seg i området.

Foto: AFP / NTB Scanpix

Nr. 4 av 42

17. okt 2016

- Ikke sikker på at koalisjonen lykkes · Ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen er imidlertid ikke sikker på at koalisjonen vil lykkes - i alle fall ikke med det første. - Det statsministeren i Irak har lovet, er at Mosul skal være frigjort til nyttår. Det tror jeg ikke er realistisk med mindre IS gir opp og flykter. Det kan de teoretisk gjøre, men det ville være rart om de gjør det, siden Mosul er så viktig for dem, sier Vikør til Dagbladet, som tror Mosul kan bli en slags ny Aleppo.

Nr. 3 av 42

17. okt 2016

Slik skal de knuse IS i Irak · Orlogskaptein Thomas Slensvik, hovedlærer i strategi og doktrine i Forsvaret, mener slaget vil bli utkjempet i tre steg. Første steg i krigen blir å omringe byen. Steg nummer to blir ifølge Slensvik å sikre kontrollen over omkringliggende områder. Det tredje steget - og sannsynligvis det mest langvarige - blir å ta selve byen.

- IS har erfaring med dette, noe som gjør at det nok blir en intensiv kamp fra gate til gate, sier Slensvik.

Foto: Emrah Yorulmaz / Anadolu Agency / NTB Scanpix.

Nr. 2 av 42

17. okt 2016

Uaktuelt å holde Tyrkia unna Mosul · Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan sier det er utenkelig at tyrkerne skal stå på sidelinjen under irakernes USA-støttede gjenerobring av storbyen Mosul fra IS. – Våre brødre er der, og våre slektninger er der. Det er utelukket at vi ikke skal være involvert, sier den tyrkiske presidenten i en tv-sendt tale.

Nr. 1 av 42

17. okt 2016

Slaget om Mosul har begynt · Den internasjonale koalisjonens militæroperasjon for å drive den såkalte Islamske Stat (IS) ut av storbyen Mosul i Irak er i gang, opplyste Iraks statsminister Haider al-Abadi under en TV-sending natt til mandag, ifølge CNN. IS har kontrollert millionbyen i over to år, og det er ventet at slaget om Mosul blir et blodbad.